Healthy-Living-Logo
Healthy-Living-Logo
Αρχική » Συχνές Ερωτήσεις

Συχνές Ερωτήσεις

Απεντομώσεις

 • Ποια είναι η διαφορά μεταξύ απεντόμωσης και απολύμανσης;

  Πολλές φορές οι έννοιες της απεντόμωσης και της απολύμανσης συγχέονται και πολλοί νομίζουν πως πρόκειται για την ίδια εφαρμογή. Αυτό, βέβαια δεν ισχύει. Η απεντόμωση σχετίζεται με την καταπολέμηση εντόμων, αρθροπόδων και παρασιτικών οργανισμών που απειλούν τη Δημόσια Υγεία ενώ, από την άλλη, η απολύμανση σχετίζεται με τη στοχευμένη μείωση του μικροβιακού φορτίου και των παθογόνων μικροοργανισμών όπως βακτήρια, ιοί κλπ.
 • Πότε πρέπει να κάνουμε απεντόμωση;

  Η απεντόμωση γενικά διενεργείται οποτεδήποτε, τόσο για πρόληψη όσο και για την αντιμετώπιση και την καταπολέμηση εντόμων και παρασίτων. Ωστόσο, oi περίοδοι έξαρσης των προβλημάτων επηρεάζονται κυρίως από τις περιβαλλοντολογικές συνθήκες και οι πρώτες προσβολές ξεκινούν συνήθως τους πρώτους εαρινούς μήνες όταν η θερμοκρασία τείνει να σταθεροποιηθεί άνω των 20-25°C και διαρκούν ως τους πρώτους φθινοπωρινούς μήνες. Αν δράσουμε, λοιπόν, εκείνο το διάστημα τόσο η αντιμετώπιση του προβλήματος, όσο και η πρόληψη θα έχει τα βέλτιστα αποτελέσματα.
 • Γιατί πρέπει να απευθυνθώ σε επαγγελματία για την απεντόμωση του χώρου μου;

  Σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία, τόσο η εφαρμογή των φαρμάκων όσο και η διαδικασία της απεντόμωσης αυτή καθ' αυτή θα πρέπει να διενεργείται ή τουλάχιστον να επιτηρείται από επιστήμονα που έχει λάβει ειδική άδεια από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
 • Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στους ψεκασμούς είναι επιβλαβή για την υγεία;

  Τα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται για τις απεντομώσεις πρέπει να είναι εγκεκριμένα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Τα εγκεκριμένα φάρμακα είναι ακίνδυνα για τη δημόσια υγεία, άοσμα, μη διαβρωτικά, μη τοξικά και αβλαβή τόσο για τον άνθρωπο όσο και για τα κατοικίδια. Το γεγονός αυτό επιτρέπει την άμεση επαναλειτουργία του χώρου που έγινε η εφαρμογή άμεσα και χωρίς κανένα πρόβλημα. Γι΄ αυτό και είναι πολύ σημαντικό άλλωστε για οποιοδήποτε πρόβλημα να απευθυνόμαστε σε επαγγελματία.

Παράσιτα

 • Όλα τα έντομα είναι παράσιτα;

  Όχι. Υπάρχουν πολλά έντομα τα οποία όχι μόνο δεν είναι παράσιτα, αλλά παίζουν καθοριστικό ρόλο στην οικολογική ισορροπία του περιβάλλοντος. Η καταπολέμηση κρίνεται απαραίτητη μόνο όταν υπάρχει προσβολή από τύπους εντόμων οι οποίοι είναι παρασιτικοί και αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.
 • Γιατί τα παράσιτα πρέπει να καταπολεμούνται;

  Τα παράσιτα μεταφέρουν παθογόνους μικροοργανισμούς, καταστρέφουν τρόφιμα, συσκευασίες, ρουχισμό κ.α. Η αντιμετώπιση σε περίπτωση προσβολής θα πρέπει να είναι άμεση καθώς λειτουργούν ως δείκτες κακών συνθηκών υγιεινής τόσο σε οικιακούς όσο και σε επαγγελματικούς χώρους.
 • Υπάρχουν σημάδια που μαρτυρούν την ύπαρξη παρασίτων;

  Ναι, σαφώς υπάρχουν κάποια σημάδια που μαρτυρούν την ύπαρξη παρασίτων. Αυτά είναι κυρίως: η οπτική επαφή με το ίδιο το παράσιτο, αυγά, νύμφες ή προνύμφες εντόμων, περιττώματα τρωκτικών ή κουτσουλιές πτηνών, ροκανισμένα καλώδια (που συνήθως υποδηλώνουν την ύπαρξη τρωκτικών), ίχνη περιττωμάτων από κατσαρίδες, ύποπτα σημάδια αλλοίωσης ξύλινων επιφανειών, ήχοι ροκανίσματος ή γρήγορες πατημασιές σε φωταγωγούς ή ψευδοροφές, αναίτιοι δερματικοί ερεθισμοί, κνησμοί ή αλλεργικές εξάρσεις κ.α

Φυτά

 • Ποιές ασθένειες προσβάλλουν τις τριανταφυλλιές;

  Πολλές και διαφορετικές ασθένειες προσβάλλουν τις τριανταφυλλιές. Οι ασθένειες αυτές διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο του φυτού αλλά και ανάλογα με την περιοχή και τις περιβαλλοντολογικές συνθήκες. Χωρίζονται σε μυκητολογικές και εντομολογικές ασθένειες. Οι πιο κοινές μυκητολογικές ασθένειες είναι: η μαρσόνια (μαύρες κηλίδες), το ωίδιο (παχύ στρώμα λευκής σκόνης), η βοτρύτιδα, ο περονόσπορος, το βερτιτσίλιο, η σκωρίαση και τα καρκινώματα. ΟΙ πιο κοινές εντομολογικές ασθένειες είναι: οι μελίγκρες, οι θρίπες, τα ακάρεα και ο τετράνυχος.
 • Πώς να προστατεύσω τις τριανταφυλλιές από την προσβολή από ασθένειες;

  Η καλύτερη μέθοδος θεραπείας είναι πάντα η πρόληψη. Κατ΄αρχήν, φροντίστε πάντα να αγοράζετε και να φυτεύετε υγιή φυτά. Στη συνέχεια, πρέπει οι τριανταφυλλιές να καθαρίζονται τακτικά από μαραμένα φύλλα και ξερά κλαδιά και οπωσδήποτε να γίνονται συχνοί και τακτικοί ψεκασμοί με μυκητοκτόνα, εντομοκτόνα και ακαρεοκτόνα σκευάσματα σε όλη την περίοδο βλάστησης λαμβάνοντας υπόψιν πάντα την προσβολή και τις ανάγκες του φυτού.

Ακάρεα

 • Πώς επηρεάζουν την υγεία μας τα ακάρεα της σκόνης;

  Τα ακάρεα της σκόνης βρίσκονται σε κάθε σπίτι και δείχνουν να αγαπούν ιδιαίτερα τους χώρους της κρεβατοκάμαρας. Τα περιττώματα των ακάρεων συχνά δημιουργούν προβλήματα υγείας όπως: αναπνευστική δυσχέρεια, αλλεργική ρινίτιδα με συμπτώματα όπως μπούκωμα, συνάχι ή καταρροή, άσθμα, επιπεφυκίτιδα, δερματικές βλάβες όπως εξανθήματα και εκζέματα.
 • Πώς θα απαλλαγώ από τα ακάρεα της σκόνης;

  Τα ακάρεα της σκόνης υπάρχουν και πάντα θα υπάρχουν σε κάθε σπίτι. Δεν υπάρχει τρόπος να απαλλαγούμε μια για πάντα από αυτά. Όσο πιο λίγα είναι, ωστόσο, τα ακάρεα της σκόνης που υπάρχουν σε ένα υπνοδωμάτιο, τόσο ελαχιστοποιείται η έκθεση προς τα αλλεργιογόνα τους με αποτέλεσμα τον περιορισμό της συχνότητας και της έντασης των αλλεργικών συμπτωμάτων. Χρήσιμες είναι, επομένως, οι ακόλουθες προληπτικές ενέργειες: Ξεσκόνισμα με υγρό πανί - Τακτικός αερισμός του σπιτιού - Χρήση ειδικών υποστρωμάτων και θηκών για τα μαξιλάρια - Απομάκρυνση λούτρινων αντικειμένων και παιχνιδιών από τα υπνοδωμάτια - Συχνό σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα στα χαλιά - Τακτοποίηση και φύλαξη των ρούχων σε ντουλάπες - Συχνό πλύσιμο των κλινοσκεπασμάτων σε θερμοκρασίες άνω των 60°C - Μείωση του ποσοστού υγρασίας στο σπίτι < 60% - Τακτικός καθαρισμός και απολύμανση των στρωμάτων (περίπου 1-2 φορές το χρόνο) με τη χρήση ειδικής ηλεκτρικής σκούπας που απομακρύνει τα περιττώματα των ακάρεων από τα στρώματα και απολύμανση αυτών.