Healthy-Living-Logo
Healthy-Living-Logo
Αρχική » Uncategorized » Άνυδροι Κήποι

Άνυδροι Κήποι

Μοιραστειτε το
Nature

Τα καλοκαίρια στη χώρα μας χαρακτηρίζονται από παρατεταμένες περιόδους ξηρασίας και έντονης ηλιοφάνειας. Ιδιαίτερα τις τελευταίες δεκαετίες είναι πολύ συχνά τα κύματα καύσωνα καθώς και οι έντονοι θερμοί άνεμοι που επισκέπτονται τη χώρα μας. Συνθήκες δύσκολες και καταστροφικές , πολλές φορές, για το πράσινο, τις καλλιέργειες ή τον κήπο μας. Αυτές οι συνθήκες σε συνδυασμό με το πόσο πολύτιμος φυσικός πόρος θεωρείται πλέον το νερό σε χώρες με ξηρά και θερμά κλίματα -ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες- όπως η Ελλάδα, έρχονται να μας  συστήσουν μια πρωτότυπη και πλήρως εναρμονισμένη με τα δεδομένα που προαναφέραμε μέθοδο κηποτεχνικής….. τους  Άνυδρους Κήπους!!!

 

Τι είναι ο άνυδρος κήπος;

Άνυδρο ονομάζουμε τον κήπο, που μπορεί να αντεπεξέλθει στις δύσκολες συνθήκες του καλοκαιριού, στις υψηλές θερμοκρασίες και την  ξηρασία, με  μικρή υποστήριξη άρδευσης,  στα πρώτα στάδια ανάπτυξής του.  Τα τελευταία χρόνια ο άνυδρος κήπος, είναι ζητούμενο στις περισσότερες περιπτώσεις γιατί, όπως προαναφέραμε, το νερό έχει κόστος όχι μόνο οικονομικό αλλά και περιβαλλοντικό αλλά και για λόγους εναρμόνισης του κήπου στο ευρύτερο μεσογειακό τοπίο. Ένας άνυδρος κήπος εκπέμπει φυσική ομορφιά, ήπια αρώματα, μαλακούς ήχους αλλά και ζέστη. Είναι σημαντικό να βρούμε τρόπους να διαχειριστούμε το άπλετο ηλιακό φως μέσα σε αυτό το κήπο ώστε οι συνθήκες να είναι ευχάριστες.

 

Γιατί να προτιμήσω έναν άνυδρο κήπο;

Όπως προαναφέραμε, το νερό αποτελεί έναν υπερπολύτιμο φυσικό πόρο. Τα φυτά που ”ντύνουν” έναν άνυδρο κήπο αναπτύσσουν αξιοθαύμαστους μηχανισμούς επιβίωσης με μειωμένες ποσότητες νερού (άρα και εξόδων που σχετίζονται με την ύδρευση) και ελάχιστες εργασίες συντήρησης και μάλιστα για παρατεταμένες περιόδους ανομβρίας. Επίσης, ένας άνυδρος κήπος είναι επιβλητικός, αναπτύσσεται χωρίς πολλές φλυαρίες, με τρομερή λιτότητα και ολιγάρκεια χαρίζοντας απλόχερα χρώματα και αρώματα που επαναφέρουν στο προσκήνιο ελληνικά φυτά και ευωδιές που ίσως είχαν παραγκωνιστεί τα προηγούμενα χρόνια. Ταιριάζουν απόλυτα με το μεσογειακό κλίμα καθώς αναδεικνύουν τα φυσικά κάλλη και την αρχιτεκτονική του τόπου που τα φιλοξενεί, όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά όλες τις εποχές του χρόνου.

 

Τι φυτά ταιριάζουν σε έναν άνυδρο κήπο;

Σε έναν άνυδρο κήπο συναντάμε πολλές κατηγορίες φυτών. Αναφέρουμε ενδεικτικά κάποιες από αυτές. Τα γεώφυτα ή βολβώδη, τα οποία  αντιμετωπίζουν τη καλοκαιρινή ανομβρία κρυμμένα μέσα στο έδαφος με τη μορφή βολβού, ριζώματος, κονδύλου, ή κονδυλώδους ρίζας. Πολύ γνωστά μας φυτά αυτής της κατηγορίας είναι οι νάρκισσοι, οι τουλίπες, οι κρόκοι, τα κυκλάμινα, οι ασφόδελοι, οι ίριδες. Τα πρωτοβρόχια ζωντανεύουν, αναπτύσσουν φύλλωμα και δίνουν υπέροχα άνθη κατά τη διάρκεια του χειμώνα και της άνοιξης. Πολλά δέντρα και θάμνοι ή όπως η ελιά, η Τζιτζιφιά, η Ροδιά, η Κυανόφυλλη Ακακία, η Κουτσουπιά, η Χαρουπιά, η Κουμαριά, η Αριά, οι Άρκευθοι κ.α. , παχύφυτα με σαρκώδες φύλλωμα όπως ο Αθάνατος, η γνωστή σε όλους μας Αλόη, η Φραγκοσυκιά  και η Ευφόρβια. Επίσης, αρωματικά όπως η Λεβάντα, ο Ελίχρυσος,  το Φασκόμηλο, το Θυμάρι, η Ρίγανη, η Θρούμπη, η Αστοιβή, η Αφάνα, ο Δίκταμος, οι Λαδάνιες και πολλά άλλα. Ξηροφυτικούς θάμνους όπως το Σπάρτο, ο Σχίνος, ο Κίστος, η Ασφάκα και ο Ελαίαγνος. Διακοσμητικά χόρτα όπως τα είδη της Στίπας και του Μίσχανθου. Μην παραλείψουμε βέβαια τα αρωματικά βότανα, όπως η ρίγανη, το δενδρολίβανο, το θυμάρι, καθώς και τους βολβούς, τα θερινά ή χειμερινά εποχιακά, και μερικά ποώδη πολυετή. Εκτός από τους βολβούς και τα ανοιξιάτικα εποχιακά, που ανθίζουν και μετά εξαφανίζονται κάτω απ’ τη γη (βολβοί) ή ξεραίνονται αφού δέσουν οι σπόροι τους για την επόμενη άνοιξη (εποχιακά), τα μεσογειακά φυτά αντιστέκονται στην καλοκαιρινή ξηρασία γιατί η περίοδος ανάπτυξής τους είναι το φθινόπωρο, ο χειμώνας και η άνοιξη, εποχές κατά τις οποίες μπορούν να βασιστούν σε τακτική βροχή. Το καλοκαίρι παύουν να αναπτύσσονται. Πολλά από αυτά έχουν σκληρά, γυαλιστερά, χνουδωτά ή ασημιά φυλλώματα που βοηθούν να περιοριστεί η απώλεια νερού από τα φύλλα . Η ποικιλία φυλλωμάτων και δομής δίνει σε πολλά μεσογειακά φυτά ενδιαφέρουσα εμφάνιση ακόμα και όταν δεν είναι ανθισμένα. Για περισσότερο χρώμα και άρωμα προτείνονται, επίσης, οι Μυρτιές, οι Λυγαριές, τα Αγιοκλήματα, οι Λεβαντίνες και οι Βερβένες, η Αρμπαρόριζα, οι Βουκαμβίλιες και οι Πικροδάφνες.

Υπάρχουν χιλιάδες φυτά ιθαγενή των διαφόρων περιοχών του κόσμου με μεσογειακό κλίμα που έχουν προσαρμοστεί στις συνθήκες θερινής ξηρασίας. Υπάρχουν και άλλες περιοχές με έντονες περιόδους ξηρασίας που προσφέρουν πολλά ακόμα τέτοια φυτά.

 

Τι να αποφύγω;

Στους άνυδρους κήπους δεν συστήνεται η εγκατάσταση χλοοτάπητα, αν όμως πρέπει να προβείτε οπωσδήποτε σε «πράσινη» εδαφοκάλυψη, μπορείτε να επιλέξετε είδη φυτών που έρπουν. Γενικά, συστήνεται η εδαφοκάλυψη να είναι ανόργανη και να γίνεται με χαλίκι καθώς έχει το προτέρημα των στραγγιστικών ιδιοτήτων, και ενδείκνυται για φυτά που δεν αντέχουν τη χειμωνιάτικη υγρασία. Πολλά φυτά με καταγωγή από τα πετρώδη εδάφη των μεσογειακών λόφων αγαπούν ιδιαίτερα το χαλίκι. Επίσης, καλό θα είναι να αποφεύγονται φυτά από εύκρατα κλίματα που θα ξεραθούν χωρίς τακτικό καλοκαιρινό πότισμα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε να υπολογίσουμε και τις χειμωνιάτικες θερμοκρασίες: μερικά φυτά ιδεώδη για ξηρά καλοκαίρια δεν αντέχουν την παγωνιά, ενώ άλλα μπορούν να την αντιμετωπίσουν.

 

Πότισμα

Μερικά φυτά ξηρού κλίματος αν ποτιστούν το καλοκαίρι θα ξεραθούν. Άλλα θα επιζήσουν αλλά με βραχύτερο κύκλο ζωής απ ότι θα είχαν απότιστα, και άλλα θα δεχτούν το πότισμα χωρίς βλαβερές συνέπειες.Ύστερα από ένα σωστό ξεκίνημα, πολλά φυτά ξηρού κλίματος δεν θα χρειάζονται καθόλου πότισμα το καλοκαίρι. Άλλα φυτά θα τα ωφελούσε ένα βαθύ πότισμα σε τακτά διαστήματα, ας πούμε μια φορά τον μήνα. Ποτίζοντας αραιά και με μεγάλη ποσότητα νερού οι ρίζες αναγκάζονται να εισχωρήσουν στο έδαφος και να γίνουν ακόμα πιο ανθεκτικές στην ξηρασία. Γι’ αυτό, δημιουργήστε μεγάλες λεκάνες γύρω από τα φυτά, μεμονωμένες ή κατά ομάδες, γεμίστε τις με νερό και αφήστε τα φυτά να το «πιούν» αργά-αργά. Σταδιακά και ανάλογα με το είδος των φυτών, τη σύσταση του εδάφους και τον προσανατολισμό του κήπου, θα αραιώνετε τα ποτίσματα, ώσπου να επιτευχθεί η «σκληραγώγηση» των φυτών σας στη λειψυδρία. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των πρώτων καλοκαιριών, ώσπου να εγκατασταθούν σωστά (δηλαδή έχοντας αναπτύξει καλό σύστημα ριζών και συνηθίσει το νέο χώμα και τη νέα τοποθεσία), τα νεοφυτεμένα φυτά θα χρειάζονται ένα βαθύ πότισμα κάθε δύο-τρεις εβδομάδες.
Εκτός από τους βολβούς και τα ανοιξιάτικα εποχιακά, που ανθίζουν και μετά εξαφανίζονται κάτω απ’ τη γη (βολβοί) ή ξεραίνονται αφού δέσουν οι σπόροι τους για την επόμενη άνοιξη (εποχιακά), τα μεσογειακά φυτά αντιστέκονται στην καλοκαιρινή ξηρασία γιατί η περίοδος ανάπτυξής τους είναι το φθινόπωρο, ο χειμώνας και η άνοιξη, εποχές κατά τις οποίες μπορούν να βασιστούν σε τακτική βροχή. Το καλοκαίρι παύουν να αναπτύσσονται. Πολλά από αυτά έχουν σκληρά, γυαλιστερά, χνουδωτά ή ασημιά φυλλώματα που βοηθούν να περιοριστεί η απώλεια νερού από τα φύλλα. Η ποικιλία φυλλωμάτων και δομής δίνει σε πολλά μεσογειακά φυτά ενδιαφέρουσα εμφάνιση ακόμα και όταν δεν είναι ανθισμένα.

 

Συμβουλές:

  • Να φυτεύετε το φθινόπωρο. Πάντα να φυτεύετε το φθινόπωρο ώστε τα νέα φυτά να ωφεληθούν από τις χειμωνιάτικες βροχές κατά την πρώτη τους χρονιά.
  • Να αγοράζετε μικρά φυτά. Όταν ψωνίζετε κοιτάξτε να διαλέξετε μικρά και γερά φυτά του είδους πού θέλετε και μην παρασυρθείτε από τα μεγάλα και ανθισμένα. Τα φυτά που παίρνουν τη θέση τους στον κήπο όταν είναι ακόμη μικρά θα εδραιωθούν καλύτερα και γρηγορότερα, και σε κανένα δυο χρόνια θα είναι μεγαλύτερα από εκείνα που αρχικά θέλατε.
  • Αποστράγγιση. Τα φυτά ξηρού κλίματος δεν αντέχουν νερό στις ρίζες τους τον χειμώνα, και χρειάζονται έδαφος με καλή αποστράγγιση. Για να το εξασφαλίσετε αυτό σκαλίστε βαθιά το χώμα πριν φυτέψετε και αν το δείτε βαρύ και αργιλώδες προσθέστε άμμο ή χαλίκι.
  • Περιορίστε την επιφανειακή εξάτμιση. Για να εμποδίσετε την απώλεια υγρασίας από εξάτμιση, καλύψτε το χώμα με ένα παχύ (τουλάχιστον 10 εκ.) στρώμα οργανικής (ψιλοκομμένα κλαδιά) ή ανόργανης (χαλίκι ή βοτσαλάκια) εδαφοκάλυψης. Η ανόργανη εδαφοκάλυψη έχει το προτέρημα των στραγγιστικών ιδιοτήτων, και ενδείκνυται για φυτά που δεν αντέχουν τη χειμωνιάτικη υγρασία. Πολλά φυτά με καταγωγή από τα πετρώδη εδάφη των μεσογειακών λόφων αγαπούν ιδιαίτερα το χαλίκι. Αφήστε ακάλυπτη την αρδευτική λεκάνη κατά τον πρώτο χρόνο του φυτού.
  • Μερικά μεσογειακά φυτά πέφτουν σε θερινή νάρκη, χάνοντας όλα τους τα φύλλα όταν σταματήσει το πότισμα. Αυτά τα φυτά μπορεί να μοιάζουν ξερά αλλά εξακολουθούν να είναι ζωντανά. Με τις πρώτες βροχές του φθινοπώρου θα βγάλουν νέα φύλλα. Όταν σχεδιάζετε έναν άνυδρο κήπο, καλό είναι να τοποθετείτε τέτοια φυτά στο βάθος κι όχι στην πρώτη γραμμή.

 

Συνοψίζοντας, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι αν αφουγκραστούμε τη φύση θα μας διδάξει την ισορροπία, την αρμονία, το μέτρο, την ορθή διαχείριση των φυσικών μας πόρων. Μέσα από την επιλογή και την διαδικασία δημιουργίας ενός άνυδρου κήπου αποδεικνύουμε έμπρακτα τον σεβασμό μας σε αυτές ακριβώς τις αρχές που το ίδιο το περιβάλλον μας συστήνει. Διαχειριζόμαστε με σύνεση και ευγνωμοσύνη το πολυτιμότερο φυσικό αγαθό που μας χαρίζει η φύση, ενισχύουμε την παραγωγή και εμπορία ενδημικών φυτών και απολαμβάνουμε τα οφέλη που μας χαρίζει ένας κήπος μακροπρόθεσμα και χωρίς ημερομηνία λήξης!

 

Πηγή: www.mediterraneangardensocietygreece.org

 

 

 

 

Ακολουθήστε μας

Μιλήστε με τους ειδικούς

(+30) 2752 027 355

Σχετικά Άρθρα